Camøno-Ruterne

Rute 1: Enebæretapen. 15,4 km 

Møn Museum > Nyord

Turbeskrivelse: Langs det velbevarede voldanlæg, Stege Vold, som i Middelalderen var et stinkende hul til affald og dyreådsler. I dag fremstår det som en promenérpark, hvor byens spidser viste sig frem. Til Nyord mod Hyldevand, hvor du finder en sansehave, en legeplads, en lille stjerneudstilling samt et fugletårn. Øen Nyord, eller nærmere byen, er bilfri. Ved havnen finder du Camønopausen, og selve byen er som "for 100 år siden". Nyord Kirke er helt speciel - en ottekantet pilgrimskirke. Husk: Pluk enebær på Ulvshale hede og læg det i det lille glas ved døbefonden.

Rute 2: Fugleetapen. 20,5 km

Nyord > Pension Elmehøj

Turbeskrivelse: Nyord enge har et rigt og interessant fugleliv, alt efter årstiden.  Besøg endelig fugletårnet, her er et fantastisk view over området. Skoven i Ulvshale er ikke som andre danske skove. Her findes væltede træer, ujævn stenet skovbund, små vandhuller, samt mange forskellige arter af træer, der giver skoven sit eget særpræg. Som at vandre i en eventyrskov. Stranden ved Ulvshale er lang og hvid.  Fremme i Elmelunde finder du kirken. Gå ind og se de skønne kalkmalerier som handler om livets begyndelse, legender og dagliglivet i 1400-tallet. 

Rute 3: Klinteetapen. 16,9 km

Pension Elmehøj > Camping Møns Klint

Turbeskrivelse: Sæt kursen mod Møns Klint. På stien ud mod vandet mod nord kan du finde vild timian, strandkål og strandsennep - lige til at spise. Borre by var for bare 500 år siden en havneby. Borre kirke ligger på byens højeste sted. Med tiden sandede fjorden til og for omkring 100 år siden startede man afvanding af området til landbrug. Sømarkedyssen er en runddysse. bemærk de små skålformede fordybninger på dækstenen ved indgangen, lavet af folk i bronzealderen for 3000 år siden. liselund Park er en romantisk have, anlagt for 250 år siden.

Rute 4: Mælkevejen. 12,4 km

Camping Møns Klint > Klintholm Havn

Turbeskrivelse: På Camping Møns Klint finder du "Dark Sky Område", et område uden lys og lamper, optimalt for stjernekiggeri. Møns Klint erhelt unik, stjle klinter og mange trapper. Geocentret er åbent fra påske til efterår og er en særlig god oplevelse. Området ved Høvblege er bakket, og kridtet er blandet med et tyndt muldlag.  Fantastisk grobund for  for sjældne blomster, orkideer og i juni måned den lyseblå hør. Det er også her den sjældne sortplettede blåfugl lever. Husk lad blomster og fugle være i fred. Videre til Klintholm Havn hvor du finden en Camønopause.

Rute 5: Havetapen. 38,1 km

Klintholm Havn > Hårbølle Havn

Turbeskrivelse: Den længste etape går langs vandet, hjelm Bugt. Er vejret klart kan du se til Tyskland. Hold øje med vandrefalken som svæverforbi her. Museumgaarden er en firlænget stråtænkt gård med en bondehave, som passes af et frivilligt team. Møn Is er et must, og du trænger helt sikkert til en is, inden etapen ved Stege Nor. Nyd udsigten over Noret og hold øje med Tøvelsestenen, som blev ført hertil under istiden for 15.000 år siden. Turen byder på flotte former, farver og mønstre ved "Hvide Klint" og ved Fanefjord Skov tæt på vandet ses de fantastiske høje bøgetræer, der står som søjler med udsigt til havet. Hårbølle og omegen er turen slutmål.

Rute 6: Mølleetapen. 10,3 km

Hårbølle Havn > Bogø Mølle

Turbeskrivelse: Hårbølle er kendt for flint, som drev i land her, hver gang der var klinteskred ved Møns Klint.  På denne tur finder du Fanefjord Kirke, hvor Elmelundemaleren har malet de fineste kalkmalerier, der giver et indtryk af livet på Møn for godt 500 år siden samt et bud på jordens skabelse og dommedag. Lige overfor kirken findes i maj, junin og juli vilde orkidéer. Gå blot gennem lågen og kig, vær obs på der græsser kvier på området. På denne del af ruten vandres på Bogø-dæmningen. Vær endelig påpasselig med trafikken, da dæmningen er smal, og bilerne kører stærkt her. Man kan tage bussen over: stig på fra Frederikshavevej på Mønsiden og stå af ved Bogø Hovedgade.

Rute 7: Surfetapen. 8,7 km

Bogø Mølle > Farø > Bogø Mølle

Turbeskrivelse: Tag turen helt ud til Farøbroerne. Ja, der er to broer: en høj bro og en lav bro. Før i tiden fik beboerne på Farø kun besøg, når landstanden var lav, i traktor eller fx gik postbuddet på stylter! Nu er der altid farbart pga dæmningen, som i dag har skabt et meget attraktivt sted for kitesurfere. Der er mulighed for overnatning i Bogø Fyr, der er indrettet som shelter. Fyret lyser ikke mere, idet man i dag bruger signalerne på Farøbroerne til at navigere efter.

Rute 8: Kong Asgers etape. 27,3 km

Bogø Mølle > Camping Mønbroen

Turbeskrivelse: Danmarks største langdysse, Grønsalen, er fra Bondestenalderen fra 3.500 år f.Kr. Fra dengang Kong Grøn regerede på Vestmøn. Hans hustru Fane er begravet i den 102 meter lange dysse. Byen Damme-Askeby er en af Danmarks længste landsbyer. Hvis Vollerup medregnes, så er det faktisk tre kilometer. På turen forbi Præstebjerg Grusgrav skal du ikke lade dig friste til at kravle på siderne, det kan være meget farligt, idet gruset er aflejret i lag - smeltevand fra da istiden sluttede. Det kan skabe farlige skred. Besøg Kong Asgernes Høj som er en jættestue med ét kammer. Her finder du den sjældne grotteedderkop i højens kamre og kan nyde den skønneste udsigt fra højens top.

Rute 9: Færgeetapen. 8,8 km

Camping Mønbroen > Nygammelsø

Turbeskrivelse: Før Mønbroen - Dronning Alexandrines Bro blev bygge (1938) sejlede man frem og tilbage mellem Kalvehave og Møn. Her starter din vandring - Koster Færgegård og Campingplads (mulighed for overnatning og Camøno Pause). Her i området høstes igen i dag frisk Ålegræs, som primært sælges til restaureringer af de gamle tangtage på Læsø. Før itiden blev den tørrede tang blandt andet også brugt til fyld i madrasser og polstring af møbler.  I Damsholdte findes en unik kirke, helt andeledes fra de øvrige kirker på Møn. Bygget i rokokostil for 250 år siden i tilknytning til Marienborg Gods.

Rute 10: Museumsetapen. 10,9 km

Nygammelsø > Møns Museum

Turbeskrivelse: Fra Damholte går turen mod Rødkilde Højskole, bygget 1865. Rødkilde har huset almindelig folkehøjskole, sygeplejeskole og naturhøjskole gennem tiderne. I dag er Rødkilde teater- og filmhøjskole. Før ankomsten til Stege er adgang til Jordbassinerne, som er skab af Sukkerfabrikkes afvaskning af roer, der kom ind fra landbruget. Området er fredet og fremstår som et spændende vandreområde. Selve Sukkerfabrikken bruges idag til "byområde" med butikker mm. Mølleporten blev bygget i 1400-tallet og er en af de engang tre byporte ind til Stege. I dag ses stadig en del af byens volde og voldgrave. Lige her findes også Møn Museum, som står for selve Camønoen. På museet findes yderligere information om Camønoen og Møn generelt. Det er mulighed for at overnatte i museets by-shelter. 

LINKS

Download OPLEV MØN APP
Download OPLEV MØN APP